lauantai 19. toukokuuta 2018

Asennemuokkausta

Media- ja sosiaalipsykologian kurssilaiset sovelsivat oppimaansa kirjoittamalla blogitekstejä, joiden tavoitteena on muokata lukijoiden asenteita. Tässä muutama onnistuneimmista töistä, jotka antavat ajattelemisen aihetta.

Mikä valas sieltä tulee?

Teksti: Susanna Rannisto, Roosa Kilpinen, Matilda Seppinen ja Minka Puumalainen. 
Piirros: Matilda Seppinen



Koulun liikuntasalissa tunnelma on katossa. Abien ja opettajien välinen sählyottelu on alkamassa ja yleisö hurraa vuorotellen kentälle saapuville pelaajille. Eräs tyttö ei kuitenkaan saanut edessäni istuvilta pojilta samanlaisia suosionosoituksia kuin muut pelaajat. He eivät huutaneet tälle tytölle “hyvä hyvä” tai “onnea peliin”. Sen sijaan he haukkuivat tyttöä valaaksi ja ihmettelivät kovaan ääneen, että “miten tuollainen voisi edes pelata sählyä”. Oma juhlatunnelmani katosi saman tien tätä body shaming -tapausta todistaessani. Entä sinun?

Mitä body shaming on ja miten se ilmenee? Body shaming tarkoittaa fyysisen ulkonäön takia kritisointia. Body shaming voi ilmetä niin päin naamaa että selän takana. Se ei rajoitu pelkästään painoon, vaan se voi koskea kaikkia fyysisiä piirteitä, kuten muun muassa arpia, kasvon muotoja, ihon kuntoa tai vaikkapa hampaiden vinoutta.


Usein body shaming ottaa varsin huomaamattoman muodon. Suora haukkuminen on tietenkin kaikista helpoimmin huomattavissa, mutta myös lehdissä jatkuvasti ilmestyvät “miten laihtua tai piilottaa epätäydellisyyksiään” -artikkelit ajavat samaa asiaa. Komedioissa vitsit perustuvat usein hahmojen fyysisiin piirteisiin ja juorulehdissä on monesti nähtävissä artikkeleita siitä, kuinka joku tähti on jälleen lihonut tai laihtunut tai bongattu ilman meikkiä julkisella paikalla. Tällainen toiminta normalisoi body shamingia etenkin nuorison keskuudessa, sillä se on erittäin yleistä sosiaalisessa mediassa.



Seuraavalla kerralla, kun huomaat body shamingia tai se pyrkii omiin ajatuksiisi, mieti mitä hyötyä toisten haukkumisesta ja alentamisesta on. Sanoisitko näin omalle lapsellesi tai parhaalle ystävällesi? Kommentti ei suurella todennäköisyydellä johda siihen, että ihminen pudottaa painoaan tai muuttaa ulkonäköään vaan se johtaa ainoastaan pahaan mieleen ja itsetunnon laskemiseen.


Kaikkien kehot ovat arvokkaita painosta, ihonväristä, sukupuolesta ja muusta ulkonäköön liittyvästä huolimatta. Kukaan ei ansaitse näistä ulkoisista asioista kritiikkiä osakseen.








Seuraa liikennettä - älä somea

Teksti: Helmi Hovi, Eerika Partiainen, Roosa Pitkänen ja Wilma Sundberg

Kuvittele itsesi lava-auton rattiin. Sinulla on parhaat ystäväsi autosi kyydissä. Olette matkalla viettämään aikaa yhdessä. Olet tavalliseen tapaan päivittämässä sosiaalista mediaasi. Ystäväsi valittavat koko ajan, mutta ethän edes katso puhelinta kauaa ja osaathan sinä nyt ajaa. Yhtäkkiä kuulet ystäviesi huutavan ‘’punainen, punainen valo!!!’’  , mutta et ehdi reagoida ja huomaat henkilöauton olevan puskurissasi kiinni. Onnettomuudessa henkensä menetti henkilöautossa ollut perheenisä ja hänen 10-vuotias tytär.



Tämä on 17-vuotiaan amerikkalaisen Carlee Bolligin tositarina vuodelta 2015. Voit varmaan vain kuvitella, kuinka suuret traumat niin kuskille kuin kyydissä olleille on tapahtumasta jääneet. Turha somepäivitys johti viattomien kuolemaan.

Minkälaisia ajatuksia itselläsi olisi kuskin tilanteessa? Miten voit jatkaa elämääsi syyllisyyden kanssa? Äiti jäi ilman tytärtä ja aviomiestä. Tämä kaikki surun määrä sinun itsekkäiden valintojen tuloksena.

Vastaavia puhelimien käytöstä johtuneita onnettomuuksia ja loukkantumisia tapahtuu vuosittain lukemattomia, tilastojen mukaan 1.6 miljoonaa kolaria vuodessa (Yhdysvallat). Vaikka tiedämme, että puhelimen käyttö ajaessa on riski onnettomuuksiin, suuri osa meistä tekee sitä silti. Mutta miksi? Olemmeko niin riippuvaisia puhelimistamme, että emme pysty olemaan niistä hetkeäkään erossa, vaikka riskinä voi olla viattomien ihmisten kuolema?

Hyvä tietää

l  1.6 miljoonaa kolaria vuodessa puhelimien takia (Yhdysvallat)

l  94% teinikuskeista tietää kännykän käytön vaarat ajaessa, mutta 35% myöntää silti tekevänsä sitä

l  1/4 auto-onnettomuuksista johtuu puhelimista Jenkeissä

l  Suomessa 4/10 on joutunut vaaratilanteeseen liikenteessä matkapuhelimien takia
l  Puhelimen käytössä 6x suurempi riski onnettomuuteen kuin rattijuoppoudessa


Lähteet:




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti