torstai 10. elokuuta 2017

Erilainen kesä rapakon takana

Leo Ollikka

Muistan kesän 2017 varmaankin koko loppu elämäni. Vietin kesäloman Yhdysvalloissa Future Leaders -kesävaihdossa, joka tarjosi upeita kokemuksia, joita en osannut odottaa tai edes toivoa. Pääsin vierailemaan paikoissa, joihin tavalliset turistit eivät pääse, tapasin mielenkiintoisia ja todella vaikutusvaltaisia ihmisiä ja opin elämään amerikkalaista elämää.

Kunkku-kassi maailmalla

Mutta kelataan hieman taaksepäin. 2016 vuoden lopulla kuuntelin sivukorvalla ryhmänohjausta. Tavallisten tiedotusten seasta pomppasi esiin mielenkiintoinen ilmoitus Future Leaders -stipendiohjelmasta, jossa 15 suomalaista lukiolaista lähetetään kuudeksi viikoksi Yhdysvaltojen pääkaupunkiin, Washingtoniin, kehittämään johtamistaitojaan ja tutustumaan Yhdysvaltojen hallintoon. Yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneena päätin hakea mukaan. Hakuprosessiin kuului englanninkielisen esseen kirjoittaminen, jonka perusteella osa hakijoista kutsuttiin haastatteluihin. Omalta osaltani hakuprosessi meni nappiin ja minut valittiin reissulle mukaan ja mikä parasta: Opetushallituksen ja Yhdysvaltojen Suomen suurlähetystön rahoittama vaihto ei kustantanut minulle eikä perheelleni muuta kuin viranomaismaksut.

Puolitoista kuukautta Washingtonin helteisessä säässä kului kuin siivillä. Vaihto koostui isäntäperheen kanssa vietetystä ajasta ja vaihto-oppilasjärjestö AFS:n organisoimasta ohjelmasta. Ohjelman taustalla oli vahvasti yhteiskunnallinen agenda, jonka tavoitteena oli antaa avaimet aktiiviseen kansalaisuuteen, opettaa uutta johtamisesta ja auttaa kulttuurien välisten erojen ymmärtämisessä.

Kongressiedustaja Wilsonin opeissa
Reissun alussa elokuvista tutuissa maisemissa liikkuminen löi ällikällä. Oli hauska juoda aamukahvia Abraham Lincoln -patsaan juurella, katsellen horisontissa näkyvää Capitolia ja Washington monumenttia. Lisähöysteen historiallisissa maisemissa seikkailemiselle loi mielenkiintoinen ohjelma. Heti reissun alkupäivinä meille järjestettiin orientaatiopäivä Suomen suurlähetystössä, jossa tutustuimme suurlähetystön toimintaan, Suomi-kuvan luomiseen ja Suomen näkyvyyteen Jenkeissä. Päivän päätti cocktailtilaisuus, jossa eduskunnan puhemies, Maria Lohela, piti puheen vaihto-ohjelmien tärkeydestä.

Yhteiskunnallinen ohjelma vei minut muun muassa Yhdysvaltojen tärkeimpiin hallintorakennuksiin: Valkoisessa taloon ja Capitoliin. Capitolissa pääsin seuraamaan edustajainhuoneen istuntoa ja keskustelemaan senaattorin ja kongressiedustajan kanssa. Kävimme myös tutustumissa paikallisiin yliopistoihin ja yrityksiin sekä järjestöihin.

Iso osa arjesta vietettiin isäntäperheessä. Oma isäntäperheeni oli todella mukava ja aktiivinen. He tarjosivat minulle huikeita kokemuksia: matkustelimme ympäri itärannikkoa varsinkin Niagaran putoukset oli huikea kohde. Pääsin myös treenaamaan paikallisen jalkapallojoukkueen kanssa, mikä oli yksi reissun hauskimmista ja parhaimmista asioista. Ylipäätään amerikkalaisen arjen eläminen ruohonjuuritasolla antoi perspektiiviä omaan elämään ja opetti arvostamaan Suomen hienoutta.

Oma host-äitini työskenteli edustajainhuoneella ja pääsinkin hänen työnsä kautta ainutlaatuisiin tilaisuuksiin. Päällimmäisenä mieleeni nousee Texasin kongressiedustajan isännöimät juhlat, jossa pääsin keskustelemaan Suomen ja Yhdysvaltojen eroista merijalkaväen kenraalin kanssa ja istuin energiaministerin takana.

Upeat Niagaran putoukset
Monipuoliset aktiviteetit ja uusiin ihmisiin tutustuminen oli todella hienoa mutta eniten opetti oman mukavuusalueen ulkopuolelle astuminen. Itselleni oli uutta kommunikoida vieraalla kielellä uudessa perheessä ja siihen totuttelu vei aikaa. Uusien ja välillä epämieluisten asioiden tekeminen oli välttämätöntä mutta se kasvatti luonnetta. Out of the box-ajattelu onkin onnistuneen vaihtokokemuksen A ja O.

Erilainen kesä oli upea ja  vaivannäön arvoinen   voinkin olla tyytyväinen, että olin lähes vuoden takaisessa ryhmänohjauksessa hereillä.  



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti